Strategi pengembangan inovasi produk lokal makanan tiwul dalam peningkatan daya tarik wisata Kabupaten Gunung Kidul
DOI:
https://doi.org/10.53088/jmdb.v4i2.913Keywords:
Development strategy, Tourism attraction, Innovation, Tiwul RiceAbstract
This research aims to identify effective development strategies for attracting tourists to Gunungkidul Regency, especially regarding Nasi Tiwul culinary tourism. This research is library research. Research findings show that Nasi Tiwul has a high urgency in increasing tourism attractiveness in Gunungkidul Regency based on its cultural value, ability to diversify culinary delights, local economic benefits, environmental sustainability, tourist attractiveness, and potential for increasing employment opportunities. With the proper strategic steps, Nasi Tiwul can become one of the culinary icons of Gunungkidul Regency, known locally and internationally. However, there are several inhibiting factors in developing Nasi Tiwul as part of local tourism namely Nasi Tiwul is considered old school or ancient food, tourists, especially young people, do not really like Nasi Tiwul, there is a lack of innovation in serving Nasi Tiwul, and unstable cassava production.
References
Alfian, D. (2019, December). Pengembangan Produk Tiwul Instan Sebagai Makanan Masa Kini. Universitas Sebelas Maret. https://doi.org/https://doi.org/10.31227/osf.io/5fdgq
Bahri, M. A., Setyawan, K. G., Prasetya, S. P., & Marzuqi, M. I. (2022). Kajian Kearifan Lokal Tradisi Peringatan Haul Sesepuh Sebagai Sumber Pembelajaran IPS Berbasis Profil Pelajar Pancasila. Ejournal.Unesa.Ac.Id, 2(3), 76–91.
Defri, I. D., Nurhamzah, L. Y., Natasyari, D. D. S., Lestari, I. P. C., & Putra, A. Y. T. (2022). Potensi Tiwul dalam Upaya Diversifikasi Pangan serta Perkembangan Inovasinya Sebagai Pangan Fungsional. Muhammadiyah Journal of Nutrition and Food Science (MJNF), 3(1). https://doi.org/10.24853/mjnf.3.1.17-26
Dharta, F. Y., Kusumaningrum, R., & Chaerudin, C. (2021). Penguatan Strategi Komunikasi Pada Pengelola Destinasi Wisata Di Kabupaten Karawang. To Maega : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 4(2), 133–144. https://doi.org/10.35914/tomaega.v4i2.578
Dhewanto, W., Indradewa, R., Ulfah, W. N., Rahmawati, S., Yoshanti, G., & Zendry, C. (2019). Manajemen Inovasi untuk Usaha Kecil dan Mikro. Alfabeta.
Ernaningsih, Z. (2021). Strategi Pengembangan Potensi Desa Ekowisata dan Kerajinan Perak di Desa Pampang. Jurnal Atma Inovasia, 1(3), 258–264. https://doi.org/10.24002/jai.v1i3.3950
Fitriana, F. N., Khoiriyah, N., & Masyhuri. (2022). Diskripsi Tiwul Sebagai Sumber Karbohidrat Rumah Tangga Pada Masa Pandemi Covid 19. Jurnal Sosial Ekonomi, Pertanian, Dan Agribisnis, 19(2).
Habirun, P. A., Khairunnisa, A. D., Suryadi, T. D. P., Francisca, G. O., Adelia, S. C., Gadur, S. V. L., Dianti, F. T. R., Agazi, G., Mulyo, E. H., Prawiranegara, I. W. A., & Dharomesz, V. Y. (2023). Pembentukan POKDARWIS untuk Pengembangan Potensi Agrowisata di. Jurnal Atma Inovasia (JAI), 3(5), 391–402.
Hilman, Y. A., & Putri, R. H. N. (2022). Strategi Pemerintah Desa Dalam Meningkatkan Destinasi Wisata “Sawah Lungguh” Untuk Kesejahteraan Masyarakat Desa Bareng Kecamatan Pudak Kabupaten Ponorogo. Jurnal Ilmiah Wahana Bhakti Praja, 12(1), 12–22. https://doi.org/10.33701/jiwbp.v12i1.2496
Indrahti, S. (2022). Kuliner Tradisi Menjadi Daya Tarik Pemasaran Pariwisata Ziarah di Kudus. Anuva: Jurnal Kajian Budaya, Perpustakaan, Dan Informasi, 6(4), 403–416. https://doi.org/10.14710/anuva.6.4.403-416
Kasus, S., On, P., & Rock, T. H. E. (2021). Kuliner Lokal Sebagai Produk Budaya (Studi Kasus Pada On The Rock Hotel, Kupang). Journey : Journal of Tourismpreneurship, Culinary, Hospitality, Convention and Event Management, 4(2), 211–224. https://doi.org/10.46837/journey.v4i2.93
Komariah, N., Saepudin, E., & Yusup, P. M. (2018). Pengembangan Desa Wisata Berbasis Kearifan Lokal. Jurnal Pariwisata Pesona, 3(2), 158–174. https://doi.org/10.26905/jpp.v3i2.2340
Mardianis, M., & Syartika, H. (2018). Kontribusi Sektor Pariwisata terhadap Pendapatan Asli Daerah (PAD) di Kabupaten Kerinci [The Contribution of Tourism Sector to Local Revenue in Kerinci Regency]. Jurnal Ekonomi Dan Kebijakan Publik, 9(1), 53–65.
Moleong, L. J. (2017). Metode Penelitian Kualitatif. PT Remaja Rosdakarya.
Pangestika, M. D. (2019). Perencanaan Pengembangan Wisata Budaya dan Religi di Provinsi Jawa Tengah. Universitas Negeri Semarang.
Patel, & Goyena, R. (2019). Pengembangan Produk Kuliner Lokal untuk Meningkatkan Pariwisata Daerah (Studi Kasus Produk Kuliner Lokal di Wonobodro). Journal of Chemical Information and Modeling, 15(2), 9–25.
Praharsiwi, C. S. (2022). Pemanfaatan Limbah dan Pelestarian Ikan di Desa Gading, Gunungkidul, Daerah Istimewa Yogyakarta. Jurnal Atma Inovasia, 2(2), 188–192.
Pramusiwi, A. D. (2022). Pengoptimalisasi Potensi Desa Dlingo untuk Meningkatkan Kesejahteraan Masyarakat. Jurnal Atma Inovasia, 2(2), 210–217. https://doi.org/10.24002/jai.v2i2.5509
Putri, N. A., Permana, E., & Subhan, M. N. (2021). Strategi Pemasaran bisnis makanan tradisional Tiwul sebagai Destinasi wisata kuliner di Gunung Kidul Jogja. Jurnal Pemasaran Kompetitif, 4(3), 340–356. https://doi.org/10.32493/jpkpk.v4i3.10102
Rahayu, S., Diatmika, I. P. G., & Haryadi, W. (2022). Analisis Potensi Wisata Kuliner Dalam Mendukung Perekonomian Umkm Pesisir Saliper Ate Di Kabupaten Sumbawa. Jurnal Riset Kajian Teknologi Dan Lingkungan, 5(1), 01–08. https://doi.org/10.58406/jrktl.v5i1.954
Ramadhani, V. P., & Pinasti, V. I. S. (2021). Potensi Taman Kuliner Wonosari Dalam Mendukung Pariwisata Di Kabupaten Gunungkidul the Potential of Wonosari Culinary Park To Promote Tourism in Gunungkidul Regency. Jurnal Pendidikan Sosiologi, 10(5).
Saati, E. A., Br, A., Cahyono, E. B., Agustino, H., Inayah R, R., Sukmana, O., & Harini, R. (2022). Peningkatan Mutu Usaha Mikro Makanan Sehat : Inovasi Kemasan dan Branding Produk Unggulan (Desa Pandanrejo, Kecamatan Pagak, Kabupaten Malang). Jurnal Aplikasi Dan Inovasi Ipteks “Soliditas” (J-Solid), 5(1), 46. https://doi.org/10.31328/js.v5i1.3264
Santoso, W., Priyadharshini, R., & Maroeto, M. (2020). Strategi Penguatan Potensi Desa dengan Karakteristik Degradasi Lahan di Desa Panggung Duwet, Kabupaten Blitar. Agrokreatif: Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 6(2), 121–132. https://doi.org/10.29244/agrokreatif.6.2.121-132
Sari, I. P., & Zuber, A. (2020). Kearifan Lokal Dalam Membangun Ketahanan Pangan Petani. Journal of Development and Social Change, 3(2), 25. https://doi.org/10.20961/jodasc.v3i2.45768
Suhardi, & Suhardjo. (2006). Teknologi produksi tiwul instan dari tepung ubi kayu komposit. Info Teknologi Pertanian No.27 Tahun 2006. Balai Pengkajian Teknologi Pertanian. Jawa Timur.
Sutomo, S. (2012). Serba-Serbi Manajemen Bisnis. Graha Ilmu.
Widiandri, N. K. O. A., & Nugroho, S. (2021). Motivasi Pengunjung Melakukan Leisure and Recreation Di Daya Tarik Wisata. Jurnal Destinasi Pariwisata, 9(1), 158–164.
Widyastuty, A. A. S. A., & Dwiarta, I. M. B. (2021). Perencanaan dan Pengembangan Desa Wisata Kaba – Kaba Berbasis Kearifan Lokal. Jurnal Kawistara, 11(1), 87. https://doi.org/10.22146/kawistara.63535
Wisatagk, W. (2020). Thiwul. Dinas Pariwisata Kabupaten Gunungkidul.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Dwi Yoso Nugroho, Joko Triyono
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Copyright @2021. This is an open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License ( https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)
Indonesian Journal of Economics Studies is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.