Strategi pengembangan inovasi produk lokal makanan tiwul dalam peningkatan daya tarik wisata Kabupaten Gunung Kidul

Authors

  • Dwi Yoso Nugroho Sekolah Tinggi Pariwisata Ambarrukmo Yogyakarta
  • Joko Triyono Sekolah Tinggi Pariwisata Ambarrukmo Yogyakarta

DOI:

https://doi.org/10.53088/jmdb.v4i2.913

Keywords:

Development strategy, Tourism attraction, Innovation, Tiwul Rice

Abstract

This research aims to identify effective development strategies for attracting tourists to Gunungkidul Regency, especially regarding Nasi Tiwul culinary tourism. This research is library research. Research findings show that Nasi Tiwul has a high urgency in increasing tourism attractiveness in Gunungkidul Regency based on its cultural value, ability to diversify culinary delights, local economic benefits, environmental sustainability, tourist attractiveness, and potential for increasing employment opportunities. With the proper strategic steps, Nasi Tiwul can become one of the culinary icons of Gunungkidul Regency, known locally and internationally. However, there are several inhibiting factors in developing Nasi Tiwul as part of local tourism namely Nasi Tiwul is considered old school or ancient food, tourists, especially young people, do not really like Nasi Tiwul, there is a lack of innovation in serving Nasi Tiwul, and unstable cassava production.

References

Alfian, D. (2019, December). Pengembangan Produk Tiwul Instan Sebagai Makanan Masa Kini. Universitas Sebelas Maret. https://doi.org/https://doi.org/10.31227/osf.io/5fdgq

Bahri, M. A., Setyawan, K. G., Prasetya, S. P., & Marzuqi, M. I. (2022). Kajian Kearifan Lokal Tradisi Peringatan Haul Sesepuh Sebagai Sumber Pembelajaran IPS Berbasis Profil Pelajar Pancasila. Ejournal.Unesa.Ac.Id, 2(3), 76–91.

Defri, I. D., Nurhamzah, L. Y., Natasyari, D. D. S., Lestari, I. P. C., & Putra, A. Y. T. (2022). Potensi Tiwul dalam Upaya Diversifikasi Pangan serta Perkembangan Inovasinya Sebagai Pangan Fungsional. Muhammadiyah Journal of Nutrition and Food Science (MJNF), 3(1). https://doi.org/10.24853/mjnf.3.1.17-26

Dharta, F. Y., Kusumaningrum, R., & Chaerudin, C. (2021). Penguatan Strategi Komunikasi Pada Pengelola Destinasi Wisata Di Kabupaten Karawang. To Maega : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 4(2), 133–144. https://doi.org/10.35914/tomaega.v4i2.578

Dhewanto, W., Indradewa, R., Ulfah, W. N., Rahmawati, S., Yoshanti, G., & Zendry, C. (2019). Manajemen Inovasi untuk Usaha Kecil dan Mikro. Alfabeta.

Ernaningsih, Z. (2021). Strategi Pengembangan Potensi Desa Ekowisata dan Kerajinan Perak di Desa Pampang. Jurnal Atma Inovasia, 1(3), 258–264. https://doi.org/10.24002/jai.v1i3.3950

Fitriana, F. N., Khoiriyah, N., & Masyhuri. (2022). Diskripsi Tiwul Sebagai Sumber Karbohidrat Rumah Tangga Pada Masa Pandemi Covid 19. Jurnal Sosial Ekonomi, Pertanian, Dan Agribisnis, 19(2).

Habirun, P. A., Khairunnisa, A. D., Suryadi, T. D. P., Francisca, G. O., Adelia, S. C., Gadur, S. V. L., Dianti, F. T. R., Agazi, G., Mulyo, E. H., Prawiranegara, I. W. A., & Dharomesz, V. Y. (2023). Pembentukan POKDARWIS untuk Pengembangan Potensi Agrowisata di. Jurnal Atma Inovasia (JAI), 3(5), 391–402.

Hilman, Y. A., & Putri, R. H. N. (2022). Strategi Pemerintah Desa Dalam Meningkatkan Destinasi Wisata “Sawah Lungguh” Untuk Kesejahteraan Masyarakat Desa Bareng Kecamatan Pudak Kabupaten Ponorogo. Jurnal Ilmiah Wahana Bhakti Praja, 12(1), 12–22. https://doi.org/10.33701/jiwbp.v12i1.2496

Indrahti, S. (2022). Kuliner Tradisi Menjadi Daya Tarik Pemasaran Pariwisata Ziarah di Kudus. Anuva: Jurnal Kajian Budaya, Perpustakaan, Dan Informasi, 6(4), 403–416. https://doi.org/10.14710/anuva.6.4.403-416

Kasus, S., On, P., & Rock, T. H. E. (2021). Kuliner Lokal Sebagai Produk Budaya (Studi Kasus Pada On The Rock Hotel, Kupang). Journey : Journal of Tourismpreneurship, Culinary, Hospitality, Convention and Event Management, 4(2), 211–224. https://doi.org/10.46837/journey.v4i2.93

Komariah, N., Saepudin, E., & Yusup, P. M. (2018). Pengembangan Desa Wisata Berbasis Kearifan Lokal. Jurnal Pariwisata Pesona, 3(2), 158–174. https://doi.org/10.26905/jpp.v3i2.2340

Mardianis, M., & Syartika, H. (2018). Kontribusi Sektor Pariwisata terhadap Pendapatan Asli Daerah (PAD) di Kabupaten Kerinci [The Contribution of Tourism Sector to Local Revenue in Kerinci Regency]. Jurnal Ekonomi Dan Kebijakan Publik, 9(1), 53–65.

Moleong, L. J. (2017). Metode Penelitian Kualitatif. PT Remaja Rosdakarya.

Pangestika, M. D. (2019). Perencanaan Pengembangan Wisata Budaya dan Religi di Provinsi Jawa Tengah. Universitas Negeri Semarang.

Patel, & Goyena, R. (2019). Pengembangan Produk Kuliner Lokal untuk Meningkatkan Pariwisata Daerah (Studi Kasus Produk Kuliner Lokal di Wonobodro). Journal of Chemical Information and Modeling, 15(2), 9–25.

Praharsiwi, C. S. (2022). Pemanfaatan Limbah dan Pelestarian Ikan di Desa Gading, Gunungkidul, Daerah Istimewa Yogyakarta. Jurnal Atma Inovasia, 2(2), 188–192.

Pramusiwi, A. D. (2022). Pengoptimalisasi Potensi Desa Dlingo untuk Meningkatkan Kesejahteraan Masyarakat. Jurnal Atma Inovasia, 2(2), 210–217. https://doi.org/10.24002/jai.v2i2.5509

Putri, N. A., Permana, E., & Subhan, M. N. (2021). Strategi Pemasaran bisnis makanan tradisional Tiwul sebagai Destinasi wisata kuliner di Gunung Kidul Jogja. Jurnal Pemasaran Kompetitif, 4(3), 340–356. https://doi.org/10.32493/jpkpk.v4i3.10102

Rahayu, S., Diatmika, I. P. G., & Haryadi, W. (2022). Analisis Potensi Wisata Kuliner Dalam Mendukung Perekonomian Umkm Pesisir Saliper Ate Di Kabupaten Sumbawa. Jurnal Riset Kajian Teknologi Dan Lingkungan, 5(1), 01–08. https://doi.org/10.58406/jrktl.v5i1.954

Ramadhani, V. P., & Pinasti, V. I. S. (2021). Potensi Taman Kuliner Wonosari Dalam Mendukung Pariwisata Di Kabupaten Gunungkidul the Potential of Wonosari Culinary Park To Promote Tourism in Gunungkidul Regency. Jurnal Pendidikan Sosiologi, 10(5).

Saati, E. A., Br, A., Cahyono, E. B., Agustino, H., Inayah R, R., Sukmana, O., & Harini, R. (2022). Peningkatan Mutu Usaha Mikro Makanan Sehat : Inovasi Kemasan dan Branding Produk Unggulan (Desa Pandanrejo, Kecamatan Pagak, Kabupaten Malang). Jurnal Aplikasi Dan Inovasi Ipteks “Soliditas” (J-Solid), 5(1), 46. https://doi.org/10.31328/js.v5i1.3264

Santoso, W., Priyadharshini, R., & Maroeto, M. (2020). Strategi Penguatan Potensi Desa dengan Karakteristik Degradasi Lahan di Desa Panggung Duwet, Kabupaten Blitar. Agrokreatif: Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 6(2), 121–132. https://doi.org/10.29244/agrokreatif.6.2.121-132

Sari, I. P., & Zuber, A. (2020). Kearifan Lokal Dalam Membangun Ketahanan Pangan Petani. Journal of Development and Social Change, 3(2), 25. https://doi.org/10.20961/jodasc.v3i2.45768

Suhardi, & Suhardjo. (2006). Teknologi produksi tiwul instan dari tepung ubi kayu komposit. Info Teknologi Pertanian No.27 Tahun 2006. Balai Pengkajian Teknologi Pertanian. Jawa Timur.

Sutomo, S. (2012). Serba-Serbi Manajemen Bisnis. Graha Ilmu.

Widiandri, N. K. O. A., & Nugroho, S. (2021). Motivasi Pengunjung Melakukan Leisure and Recreation Di Daya Tarik Wisata. Jurnal Destinasi Pariwisata, 9(1), 158–164.

Widyastuty, A. A. S. A., & Dwiarta, I. M. B. (2021). Perencanaan dan Pengembangan Desa Wisata Kaba – Kaba Berbasis Kearifan Lokal. Jurnal Kawistara, 11(1), 87. https://doi.org/10.22146/kawistara.63535

Wisatagk, W. (2020). Thiwul. Dinas Pariwisata Kabupaten Gunungkidul.

Downloads

Published

2024-07-26

How to Cite

Nugroho, D. Y., & Triyono, J. (2024). Strategi pengembangan inovasi produk lokal makanan tiwul dalam peningkatan daya tarik wisata Kabupaten Gunung Kidul. Journal of Management and Digital Business, 4(2), 175–186. https://doi.org/10.53088/jmdb.v4i2.913