Pemberdayaan masyarakat lokal melalui inovasi pembuatan pakan pelet di Kampung Toray Papua Selatan

Authors

  • Abdul Rizal Fakultas Pertanian, Universitas Musamus
  • Irine Ike Praptiwi Fakultas Pertanian, Universitas Musamus
  • Wa Ode Suriani Fakultas Pertanian, Universitas Musamus
  • Febri Nur Pramudya Fakultas Pertanian, Universitas Musamus
  • Mani Yusuf Fakultas Pertanian, Universitas Musamus
  • Anwar Anwar Fakultas Pertanian, Universitas Musamus
  • Maria MD Widiastuti Fakultas Pertanian, Universitas Musamus
  • Natsir Sandiah Fakultas Pertanian, Universitas Musamus

DOI:

https://doi.org/10.53088/penamas.v5i4.2282

Keywords:

Feed, Pellets, Empowerment, Local Communities

Abstract

Toray Village is a border region with significant potential for livestock development, but it still faces challenges in providing sustainable, affordable animal feed. This community service program aims to empower local communities by advancing innovations in the production of animal feed pellets from agricultural and household waste. The activity was carried out through a participatory approach, including training and technical assistance. The results of the activity showed that the community was able to produce economical and nutritious feed pellets, and there was an increase in understanding of waste management as a means to create value-added products. This innovation not only reduced livestock operational costs but also contributed to waste reduction and increased community economic independence. This empowerment model has the potential to be applied in other areas with similar characteristics to support local food security. The implementation method for the activity was counseling and equipment demonstration, covering introduction, operation, management, and maintenance.

References

Agustini, R. Y., Rianti, W., Supriadi, D. R., & Muharam, M. (2023). Pemanfatan Limbah Organik Sebagai Bahan Pembuatan Kompos di Gapoktan Citra Sembada. Jurnal Pemberdayaan Masyarakat Universitas Al Azhar Indonesia, 5(2), 139. https://doi.org/10.36722/jpm.v5i2.1872

Amin, M., Taqwa, F. H., Yulisman, Mukti, R. C., Rarassari, M. A., & Antika, R. M. (2020). Efektivitas Pemanfaatan Bahan Baku Lokal Sebagai Pakan Ikan Terhadap Peningkatan Produktivitas Budidaya Ikan Lele (Clarias sp.) di Desa Sakatiga, Kecamatan Indralaya, Kabupaten Ogan Ilir, Sumatera Selatan. Journal of Aquaculture and Fish Health, 9(3), 222. https://doi.org/10.20473/jafh.v9i3.17969

Andriani, R., Gubali, S. I., & Sayuti, M. (2022). Kandungan Protein Kasar, Serat Kasar Dan Energi Formulasi Ransum Burung Puyuh Petelur Yang Ditambah Tepung Daun Kelor (Moringa oleifera Lam.). Gorontalo Journal of Equatorial Animals, 1(2), 93–98.

Destiani, Kusmiyati, & Saridewi, T. R. (2021). Persepsi Petani Terhadap Penerapan Teknologi Konservasi Lahan Pada Budidaya Padi Di Kecamatan Nagrak Kabupaten Sukabumi Farmers Perception of Applied Land Conservation Technology for Rice Cultivation in Nagrak District, Sukabumi Regency. Jurnal Penyuluhan Pertanian, 16(1), 37–50. https://doi.org/10.51852/jpp.v16i1.497

Elizabeth, R. ganda. (2019). Peningkatan Partisipasi Petani, Pemberdayaan Kelembagaan Dan Kearifan Lokal Mendukung Ketahanan Pangan Berkelanjutan. Agricore: Jurnal Agribisnis Dan Sosial Ekonomi Pertanian Unpad, 4(2), 48–61. https://doi.org/10.24198/agricore.v4i2.26509

Emilia, H. (2022). Bentuk Dan Sifat Pengabdian Masyarakat Yang Diterapkan Oleh Perguruan Tinggi. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(3), 122–130. https://doi.org/10.37567/pkm.v2i3.1127

Farus, F., Jasron, J. U., Selan, R. N., & Weo, N. A. (2024). Rancang Bangun Alat Pencetak Pelet Untuk Pakan Ternak Dengan Skala Ekonomis. LONTAR Jurnal Teknik …, 11(01), 94–102. https://doi.org/10.35508/ljtmu.v11i01.16996

Gaina, C. D., Datta, F. U., Sanam, M. U., & Amalo, F. A. (2020). Pemanfaatan Limbah Organik sebagai Bahan Dasar Pembuatan Pupuk Organik Cair Pertanian di Desa Camplong II, Kec. Fatuleu, Kab. Kupang, NTT. Jurnal Pengabdian Masyarakat Peternakan, 5(2), 126–134. https://doi.org/10.35726/jpmp.v5i2.502

Harsito, C., Nur, A. M., Prasetyo, A., Triyono, T., Rachmanto, R. A., & Santoso, B. (2021). Penerapan Teknologi Tepat Guna Sebagai Peningkatan Kapasitas Mesin Pengayak Pasir Tipe Rotary Dan Usaha Dusun Tanggalan, Kabupaten Karanganyar. Jurnal Kewirausahaan Dan Bisnis, 26(1), 1–12. https://doi.org/10.20961/jkb.v26i1.44734

Ikhsan, A. R. N., Ramadhan, A. M., Yulianti, T., Dinata, Y. M., & Zulziar, M. (2021). Pengolahan Limbah Pertanian Jerami Dalam Pembuatan Kompos. Jurnal Pengabdian Sosial, 2(1), 100–109.

Lamid, M., Nurhajati, T., & Wahjuni, R. S. (2017). IbM AplikasiFormula Pakan Lengkap Herbal Berbasis Limbah Pertanian Strategi Penggemukan Sapi Potong di Kecamatan Konang Kabupaten Bangkalan-Madura. Agroveteriner, 6(1), 9–19.

Mawadzah, A., Mulyawan, R., & Afrilia, U. A. (2023). Partisipasi Masyarakat Pada Program Pemberdayaan Masyarakat Plus (Prodamas Plus) Dalam Pembangunan Daerah Di Kelurahan Mojoroto, Kecamatan Mojoroto, Kota Kediri Tahun 2021-2022. Jurnal Administrasi Pemerintahan (Janitra), 3 No. 2(November 2023). https://doi.org/10.24198/janitra.v3i2.52661

Nehe, N. (2020). Peranan Pemberdayaan Masyarakat Dalam Peningkatan Mutu Pembangunan. Jurnal Ilmiah Kohesi, 7(1), 124–128.

Ompusunggu, D. P., Nasrida, F., Suherman, Simbolon, T. R., Buyung, Basunjaya, L., Pratama, A., & Hutabaliani, T. (2025). Optimalisasi Pemanfaatan Hasil Perkebunan Lokal Melalui Inovasi Produk dan Digital Marketing: Keripik Alpukat di Kebun Buah Cipta Rasa Kota Palangka Raya. Journal of Approriate Technology for Community Services, 6(2), 125–136. https://doi.org/10.20885/jattec.vol6.iss2.art2

Pakpahan, H. T., Kurniasih, S., Heryadi, Y., Fauziah, A., Eka, A. P. B., Tahir, M. I., Andayani, Q., Fachri, A., Sumartono, E., & Budaraga, I. K. (2023). Konsep Pemberdayaan Masyarakat. HEI Publishing Cakrawala Jadi Tulisan.

Purnamasari, L., Krismaputri, M. E., Khasanah, H., & Widodo, N. (2019). Peningkatan Kemandirian Peternak Desa Klabang Melalui Village Breeeding Center Dan Penerapan Teknologi Pengolahan Pakan Lokal. SEMAR (Jurnal Ilmu Pengetahuan, Teknologi, Dan Seni Bagi Masyarakat), 9(2), 15–24. https://doi.org/10.20961/semar.v9i2.43725

Rasaili, W., Suharyanto, D. F., Andiriyanto, A., Fitriyah, N. S., Zarnuji, & Puspaningrum, I. I. (2024). Inovasi Desa Mandiri: Integrasi Agile Governance dan Pembangunan Berkelanjutan dalam Tata Kelola Pedesaan. Matra Pembaruan: Jurnal Inovasi Kebijakan, 8(1), 45–60. https://doi.org/10.21787/mp.8.1.2024.45-60

Saputra, N., Herman, N. N., Ramadani, N., Wahidah, N., Muhaemin, M., Hasniar, H., & Ardiansyah, A. (2024). Peningkatan Kolaborasi antara Mahasiswa, Siswa dan Masyarakat Melalui Program Pengabdian Kepada Masyarakat di Sekolah. Jurnal Lepa-Lepa Open, 4(3), 492–496.

Widagdo, J., & Roosdihani, M. R. (2022). Strategi Meningkatkan Pendapatan Peternak Unggas Di Saat Pemulihan Pendemi Covid-19. Agricore: Jurnal Agribisnis Dan Sosial Ekonomi Pertanian Unpad, 7(1), 1–11. https://doi.org/10.24198/agricore.v7i1.37742

Downloads

Published

2025-12-09

How to Cite

Rizal, A., Praptiwi, I. I., Suriani, W. O., Pramudya, F. N., Yusuf, M., Anwar, A., Widiastuti, M. M., & Sandiah, N. (2025). Pemberdayaan masyarakat lokal melalui inovasi pembuatan pakan pelet di Kampung Toray Papua Selatan. Penamas: Journal of Community Service, 5(4), 743–752. https://doi.org/10.53088/penamas.v5i4.2282