Sosialisasi pengolahan diverifikasi garam pangan (yodium dan fortifikasi ikan pepetek) untuk meningkatkan nilai jual garam di Desa Pesanggrahan-Madura

Authors

  • Marwa Salsabila Universitas Trunojoyo Madura
  • Zahri Adelina Sultoni Universitas Trunojoyo Madura
  • Novi Wandari Samad Universitas Trunojoyo Madura
  • Yemima Anindya Kartika Universitas Trunojoyo Madura
  • Salju Qolbi Ilhami Universitas Trunojoyo Madura
  • Moch. Bachtiar Eka Santoso Universitas Trunojoyo Madura
  • Mohammad Haris Riqin Universitas Trunojoyo Madura
  • Dita Septiana Universitas Trunojoyo Madura
  • Martha Anugrah Panca Putra Universitas Trunojoyo Madura
  • Andree Cahyono Universitas Trunojoyo Madura
  • Sukma Ayundya Pangestuti Universitas Trunojoyo Madura
  • Abdul Warits Riyadi Ali Universitas Trunojoyo Madura
  • Aqil Maulana Universitas Trunojoyo Madura
  • Samsul Arifin Universitas Trunojoyo Madura
  • Ferdian Rizki Pratama Universitas Trunojoyo Madura
  • Eka Nurrahema Ning Asih Universitas Trunojoyo Madura

DOI:

https://doi.org/10.53088/penamas.v4i2.1160

Keywords:

Coarse Salt, Filter, Pepetek Fish Fortification Salt, Yodium Salt

Abstract

Intensive salt production using tunnels by salt farmers in Pesanggrahan Village is not optimal and is inversely related to the low selling price of salt in the village. The purpose of this socialization effort is to introduce the use of filters in salt ponds to improve the quality of kerosok salt production in tunnels and to provide guidance on verifying the types of iodine-enriched salt and fortified salt produced from tunnel salt. This activity involved five partners: three salt farmer groups (Makmur, Al-Islah, and Melati), the PKK women's group, and the Pesanggrahan Village Youth Organization. The community service activities included socialization and counseling on producing iodized and fortified salt in Pesanggrahan Village. The Likert scale survey results conducted after the socialization showed that 87% of participants understood the importance of using filters in the tunnels, while 13% did not. Additionally, 90% of participants understood how to make food-grade salt, while 10% still lacked this understanding.

References

Alfarisy, M. R., & Abi, H. D. (2023). Implementasi Metode Six Sigma untuk Mengurangi Produk Cacat pada Produk Garam Halus Yodium. Journal of Trends Economics and Accounting Research, 4(2), 548–562. https://doi.org/10.47065/jtear.v4i2.1108

Fendya, T. W., & Wibawa, C. S. (2018). Pengembangan Sistem Kuesioner Daring Dengan Metode Weight Product Untuk Mengetahui Kepuasan Pendidikan Komputer Pada Lpk Cyber Computer. Jurnal Information Technology and Education, 3(1), 45–53. https://ejournal.unesa.ac.id/index.php/it-edu/article/view/24293

Marno, M., Saragih, Y., & Gumilar, G. G. (2021). Pemanfaatan Mesin Penghalus Dan Pengaduk Garam Untuk Meningkatkan Nilai Jual Produk Di Desa Muarabaru, Kecamatan Cilamaya Wetan, Kabupaten Karawang. SELAPARANG Jurnal Pengabdian Masyarakat Berkemajuan, 4(2), 387–392. https://doi.org/10.31764/jpmb.v4i2.4393

Nasional, B. P. P. (2011). Rencana Aksi Nasional Pangan dan Gizi.

Pangestu, R. G. (2018). Perlindungan Hukum terhadap Petambak Garam Rakyat Dikaitkan dengan Berlakunya Peraturan Pemerintah Nomor 9 Tahun 2018 tentang Tata Cara Pengendalian Impor untuk Komoditas Perikanan dan Pegaraman sebagai Bahan Baku dan Bahan Penolong Industri. Dialogia Iuridica Jurnal Hukum Bisnis Dan Investasi, 10(November), 77–95. http://download.garuda.kemdikbud.go.id/article.php?article=1013770&val=15386&title=LEGAL PROTECTION TO PEOPLE’S SALT FARMER’S RELATED TO THE APPLICATION OF GOVERNMENT REGULATION NUMBER 9 YEAR 2018 CONCERNING PROCEDURES FOR IMPORT CONTROL FOR FISHERIES COM

Suwarsih, S., Joesidawati, M. I., & Sriwulan, S. (2019). Pelatihan Pemilahan Sampah Plastik Sebagai Bahan Biji Plastik Di Desa Palang. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 9(2), 162. https://doi.org/10.30999/jpkm.v9i2.693

Umam, F., Basuki, A., & Adiputra, F. (2019). Pemurnian Garam dengan Metode Rekristalisasi di Desa Bunder Pamekasan untuk Mencapai SNI Garam Dapur. Jurnal Ilmiah Pangabdhi, 5(1), 24–27. https://doi.org/10.21107/pangabdhi.v5i1.5161

ZamZami, T., Anerasari, & Ramayanti, C. (2023). Peningkatan Kadar Garam Krosok dengan Penambahan Na2CO3 dan NaOH Untuk Penghilangan Pengotor Ca2+ dan Mg2+ dengan Metode Rekristalisasi. Jurnal Pendidikan Tambusai, 7(3), 23206–23212.

Downloads

Published

2024-12-05

How to Cite

Salsabila, M., Sultoni, Z. A., Samad, N. W., Kartika, Y. A., Ilhami, S. Q., Santoso, M. B. E., Riqin, M. H., Septiana, D., Putra, M. A. P., Cahyono, A., Pangestuti, S. A., Ali, A. W. R., Maulana, A., Arifin, S., Pratama, F. R., & Asih, E. N. N. (2024). Sosialisasi pengolahan diverifikasi garam pangan (yodium dan fortifikasi ikan pepetek) untuk meningkatkan nilai jual garam di Desa Pesanggrahan-Madura. Penamas: Journal of Community Service, 4(2), 335–343. https://doi.org/10.53088/penamas.v4i2.1160