Analisis faktor-faktor yang mempengaruhi produksi singkong di Kota Salatiga

Authors

  • Didit Purnomo Fakultas Ekonomi dan Bisnis Universitas Muhamamdiyah Surakarta
  • Mahanara Puja Kusuma Fakultas Ekonomi dan Bisnis Universitas Muhammadiyah Surakarta

DOI:

https://doi.org/10.53088/jerps.v2i1.11

Keywords:

Labor, Fertilizer, Land area, Cassava production

Abstract

This study aims to analyze the effect of land area, fertilizer, and labor on cassava production in Argomulyo District, Salatiga City. This type of research is called quantitative research. The study was conducted in the Argomulyo District, Salatiga City. The population in this study were all farmers who planted cassava in the Argomulyo District of Salatiga City with rice fields, fields, and gardens. The research sample of 100 respondents was selected with random sampling techniques. Data collection techniques with a questionnaire. Data analysis techniques with multiple linear regression analysis and the classic assumption test. The results show that land area significantly affects cassava production in the Argomulyo District of Salatiga City. Fertilizer significantly affects cassava production in the Argomulyo District of Salatiga City. Labor has a significant effect on cassava production in Argomulyo District, Salatiga.

References

Adiwiganda, R. (2007). Manajemen Tanah dan Pemupukan Budidaya Tanaman Perkebunan, Yogyakarta: Gadjah Mada University Pres

Agung, I. G., Pasay, N. A., & Sugiharso. (2008). Teori Ekonomi Mikro : Suatu Analisis Produksi Terapan. Jakarta: PT. Raja Grafindo Persada

Anggraesi, J., Ismono, R. H., & Situmorang, S. (2020). Pendapatan Dan Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Ubi Kayu Manis Dan Ubi Kayu Pahit Di Kecamatan Seputih Banyak Kabupaten Lampung Tengah. Jurnal Ilmu Ilmu Agribisnis: Journal of Agribusiness Science, 8(2), 226-233.

Asiyah, S. (2018), Singkong Keju D-9, oleh-oleh Khas Salatiga yang jadi Primadona, http//kumparan.com, diakses tanggal 20 Juni 2019.

Beattie, B. R., & Taylor, C. R. (1996). Ekonomi Produksi UGM Press.

Fadlli, A., & Bowo, P. A. (2018). Efisiensi faktor-faktor produksi usaha tani ubi kayu di kabupaten Pati. Efficient: Indonesian Journal of Development Economics, 1(3), 191-199.

Harahap, K. (2018). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Usahatani Ubi Kayu (Mannihot Esculenta)(Studi Kasus: Desa Medan Senembah Kec. Tanjung Morawa) (Doctoral dissertation).

Kusdiarjo, S. (2002). Membuat kerupuk singkong dan keripik kedelai. Yogyakarta: Kanisius.

Manihuruk, E. M., Harianto, H., & Kusnadi, N. (2018). Analisis Faktor Yang Memengaruhi Petani Memilih Pola Tanam Ubi Kayu Serta Efisiensi Teknis Di Kabupaten Lampung Tengah. Jurnal AGRISEP: Kajian Masalah Sosial Ekonomi Pertanian dan Agribisnis, 139-150.

Miller, R. L., & Meiners, R. E. (2000). Teori mikroekonomi intermediate. Jakarta: PT RajaGrafindo Persada

Muhaimin, A. W. (2017). Allocative and technical efficiency analysis of cassava farming in bitefa village, east miofamo district, middle north timor. Habitat, 28(3), 75-82.

Nahari, P., & Fanita, Z. (2017). Efisiensi Penggunaan Faktor-Faktor Produksi Usahatani Ubi Kayu Di Daerah Pegunungan Desa Wanurojo Kecamatan Kemiri Kabupaten Purworejo. Surya Agritama: Jurnal Ilmu Pertanian dan Peternakan, 6(1).

Purwono. (2009). Budidaya 8 Jenis Tanaman Unggul. Jakarta: Penebar Swadaya.

Rahmadi, P. Z., & Santoso, B. (2016). Modal Sosial Petani Sawah Berlahan Sempit dalam Pemenuhan Nafkah Rumah Tangga. Jurnal Analisa Sosiologi, 5(1), 62-73.

Sayifullah, S., & Emmalian, E. (2018). Pengaruh tenaga kerja sektor pertanian dan pengeluaran pemerintah sektor pertanian terhadap produk domestik bruto sektor pertanian di Indonesia. Jurnal ekonomi-qu, 8(1).

Siregar, S., Harahap, G., Erawati, E. E., & Putra, Y. A. (2013). Peranan Program Pengembangan Usaha Agribisnis Pedesaan (PUAP) Terhadap Peningkatan Pendapatan Petani. AGRIUM: Jurnal Ilmu Pertanian, 18(1).

Siringo, H. B., & Daulay, M. (2014). Analisis Keterkaitan Produktivitas Pertanian Dan Impor Beras Di Indonesia. Jurnal Ekonomi dan Keuangan, 2(8), 14808.

Soehardi, S. (2004). Memelihara kesehatan jasmani melalui makanan. Bandung: ITB.

Suratiyah, K. (2009). Ilmu Usaha Tani. Jakarta: Penebar Swadaya.

Susilowati, K. (2016). Gizi dalam daur kehidupan. PT Refika Aditama: Bandung.

Thamrin, M., Mardhiyah, A., & Marpaung, S. E. (2015). Analisis usahatani ubi kayu (Manihot utilissima). AGRIUM: Jurnal Ilmu Pertanian, 18(1).

Downloads

Published

2022-04-30

How to Cite

Purnomo, D., & Kusuma, M. P. (2022). Analisis faktor-faktor yang mempengaruhi produksi singkong di Kota Salatiga. Journal of Economics Research and Policy Studies, 2(1), 50–59. https://doi.org/10.53088/jerps.v2i1.11

Most read articles by the same author(s)