Pembuatan eco-enzym sebagai alternatif pengolahan limbah rumah tangga bagi masyarakat Desa Sraten
DOI:
https://doi.org/10.53088/tintamas.v1i1.1050Keywords:
Household Waste, Eco-enzyme, Society EmpowermentAbstract
An environmental issue that Indonesia still needs to handle is waste. The amount of collected waste increases along with the increase in population. Around 60% of waste falls into organic waste, which will cause methane gas and lead to greenhouse emissions if not processed correctly. Converting organic waste into eco enzymes is a way to protect the environment. Therefore, we will socialize about the dangers of waste to society so that waste can be processed properly, and it will be even more profitable if valuable products can be obtained. This research used the Participatory Action Research (PAR) method, where the society was the participant and the KKN students were the researchers. Eco enzyme products can be categorized as successful after a three-month fermentation process if the liquid changes colour to brown and mould grows on the surface.
References
Arismaya, A. D. (2023). Green Accounting: Green Wasathiyah Campus. The Accounting Journal of Binaniaga, 8(02), 99–108. https://doi.org/10.33062/ajb.v8i02.32
Azkiyah, K., Novani Y. P., Shinta W., Dimas A. W. 2022. Eco-Enzym: Pengolahan Sampah Organik Rumah Tangga Menjadi Pengganti Pupuk Kimia Di Desa Karangpule. Prosiding Kampelas. 1(2): 799-809.
Azkiyah, K., Pradini, N. Y., Wakhidah, S., & Winoto, D. A. (2022). Eco-Enzym: Pengolahan Sampah Organik Rumah Tangga menjadi Pengganti Pupuk Kimia di Desa Karangpule. Kampelmas, 1(2), 799-811.
Fatmayanti, F., Husnawati, N., Alieni, K., Aulia, N. D., Paramesty, R., Bahtiar, G. A., & Ngudiyono, N. (2023). Menggugah Kesadaran Masyarakat Dalam Pengelolaan Sampah Melalui Pembuatan Bak Sampah Dan Plang Himbauan Di Kelurahan Panji Sari, Kecamatan Praya Lombok Tengah. Jurnal Wicara Desa, 1(5), 787-796.
Harahap, R. G., Nurmawati, N., Dianiswara, A., & Putri, D. L. (2021). Pelatihan pembuatan eco-enzyme sebagai alternatif desinfektan alami di masa pandemi covid-19 bagi warga km. 15 Kelurahan Karang Joang. SINAR SANG SURYA: Jurnal Pusat Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(1), 67-73.
Mahfud, R. I. (2024). Edukasi dan Pelatihan Pembuatan Eco-Enzyme di Desa Kersikan, Gondang Wetan, Pasuruan. Abdimasku. 7(1): 93-98.
Pebriani, T. H., Hanhadyanaputri, E. S., Sulistyarini, I., Cahyani, I. M., Kresnawati, Y., Suprijono, A., & Adhityasmara, D. (2022). Pemanfaatan Kulit Buah sebagai Bahan Baku Eco-enzym di Dusun Demungan. Jurnal DiMas, 4(2), 43-49.
Prasetio, V. M., Ristiawati, T., & Philiyanti, F. (2021). Manfaat eco-enzyme pada lingkungan hidup serta workshop pembuatan eco-enzyme. Darmacitya: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1), 21-29.
Rahmah, N. A., Novita S., Dania H. A. (2021). Kajian Dampak Sampah Rumah Tangga Terhadap Lingkungan dan Perekonomian Bagi Masyarakat Kecamatan Sukarame Kota Bandar Lampung Berdasarkan Perspektif Islam. Holistic Journal of Management Research. 4(1): 42 – 57.
Samitra, D., & Harmoko, H. (2021). Pengolahan Sampah Organik Rumah Tangga Menjadi Pupuk Organik Di Kelurahan Ponorogo Kota Lubuklinggau. Jurnal Cemerlang: Pengabdian pada Masyarakat, 4(1), 14-21.
Sastrawan, G. Y., Wiratama, K. A., Risaldy, K. A., Widiastini, K. N., & Ketut, S. I. (2024). KKN Mahasiswa: Edukasi Lingkungan Sehat Dan Pojok Belajar Bagi Masyarakat Desa Pejarakan Kecamatan Gerokgak. Jurnal Citra Kuliah Kerja Nyata 2(1): 58-65.
Undang-Undang Nomor 18 Tahun 2008 tentang pengelolaan sampah
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Nusaibah Izzati, Rika Purnama Sarii, Laela Ardiana Rahmadani, Mohamad Novan Firmansyah, Peni Susapti

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.